zondag 1 mei 2016

Binnenkijken: Oude bollenschuur wordt strak woonhuis

Een Oegstgeester bollenschuur uit 1930 kent sinds drie maanden een nieuwe bestemming als woonhuis. Architect Dirk van Berkel was verantwoordelijk voor de grootscheepse renovatie. Hij restaureerde de gevel waarbij de oude deuren en kozijnen op maat en met de hand werden nagemaakt, creëerde extra ruimte in de vorm van een ‘kasuitbouw’ en schiep een ruimtelijk, strak interieur met zelfontworpen meubelen en kasten. De nieuwe eigenaar, Karel Zandbergen, telg uit een bekende bollenfamilie en nu zelf handelaar in bloemen is zeer content, net als de omringende bollenstreekgemeenten die de schuren ook uit toeristisch oogpunt graag behouden zien.


Op de uitbouw na, ziet de bollenschuur er van buiten dan ook precies uit zoals hij ooit gebouwd werd. Zelfs de afdrukken op de achtergevel waar vroeger de bloemkassen tegen de schuur leunden, zijn nog zichtbaar. Het past helemaal in Van Berkels typerende stijl om dat te behouden (en restaureren) wat er al is en de rest hypermodern minimalistisch te maken. Zo werden dak, deuren, kozijnen dus precies nagebouwd in jaren twintig stoeltjesprofiel, maar liet hij de voegen in de muur ongemoeid om het oude karakter van het bijna-monument te bewaren. De eerdergenoemde afdrukken van de kassen vormde ook de inspiratie voor de uitbouw die gemaakt is van metalen golfplaten en functioneert zonder goot: het water loopt in een belendende grindbak. Ook aan een van de zijkanten van het huis heeft Van Berkel op verzoek van de nieuwe eigenaren een golfplaten uitbouw gecreëerd om zo het huis een slagje groter te maken.

Gevlinderd
Binnen valt de gevlinderde betonnen vloer in antracietkleur meteen op. Heel sterk en glad, maar vooral gekozen vanwege haar natuurlijke kleurverschillen. Ook in de achterwand en bij de kozijnen zie je Van Berkels handtekening. Zo zijn er geen vensterbanken (die kende de bollenschuur immers ook niet) en is de buitenmuur bij de uitbouw gewoon gehandhaafd minus ramen en deuren, al is hij dan wel gestukt. Ook bijzonder: alle doorkijkjes in het huis en de toilet die in een vrijstaande kast is ingebouwd. Verder vloerverwarming om de boel warm te houden en daarnaast is het huis natuurlijk stevig geïsoleerd met spouw, binnenwanden en dakisolatie.


Boven trekt de grote ruime badkamer midden in de open ruimte aandacht. De muren van de badkamer en de rest van dit slaap- en werkvertrek staan vrij en hebben dezelfde kleur en uiterlijk als de vloer. De badkamer is voorts - net als de rest van het huis - rolstoelvriendelijk omdat de vrouw des huizes slecht ter been is. Dat betekent ook dat de oude schuur een lift kent en dat drempels ontbreken. Net als in de gevel en op de benedenverdieping, is boven het goede behouden. Het hout van het plafond oogt nieuw omdat het stevig met een koperborstel onderhanden is genomen, maar is oud en origineel. De zware betonnen vloer die ook op de eerste verdieping ligt, noopte Van Berkel wel tot het plaatsen van een paar extra metalen liggers die de oude bollenschuur - zo hoopt de architect - tot ver in de 22ste eeuw moeten kunnen dragen.